Lesgeven is enorm boeiend, want je werkt in een dynamische omgeving. Maar het is ook bijzonder uitdagend. Zeker als leraar in opleiding of beginnende leerkracht ervaar je wel wat stress tijdens je stage of de eerste lessen. Want hoe goed je ook voorbereid bent, sommige dingen leer je pas als je er in de praktijk mee te maken krijgt. In dit artikel geven we vijf handige tips voor leerkrachten die net voor de klas staan.
-
Zoek je eigen lesmethode
Ervaren leerkrachten hebben een rugzak vol tips en advies. Je kunt zeker raad vragen aan collega’s die al enkele jaren lesgeven. Zij weten bijvoorbeeld hoe je bepaalde thema’s het best aanpakt of hoe je een specifieke klas motiveert. Maar het is zeer belangrijk dat je snel je eigen stijl en een doeltreffende lesmethode vindt. Durf dus zeker in te gaan tegen wat je geleerd hebt en vertrouw vooral op je eigen kwaliteiten en ondervindingen. Zo sta je zelfzeker vooraan in de klas.
-
Bereid varianten voor
Iedere leerling is anders, waardoor er ook niet één lesmethode is die voor iedereen werkt. Zorg dus dat je een alternatief klaar hebt wanneer je merkt dat de uitleg die je gaf niet duidelijk genoeg is voor een bepaalde student, of wanneer je aanpak niet het gewenste effect heeft. Want een goeie uitleg is de basis van een efficiënte onderwijsmethode.
-
Hou het kort
Het is niet altijd eenvoudig om de aandacht van je leerlingen een volledig lesuur vast te houden. Studenten zijn nu eenmaal snel afgeleid. Hou daarom je uitleg kort en bondig, zodat de klas niet te lang passief moet luisteren. Zet je leerlingen nadien zo snel mogelijk aan het werk, want leren is veelal een actief proces.
Wil je toch graag uitweiden over een belangrijk onderwerp? Onderbreek je uitleg geregeld door oefeningen te geven of vragen te stellen. Ook storytelling is een efficiënte manier om je leerlingen bij de les te houden.
-
Neem de leiding, maar creëer een goeie dynamiek
Jij hebt als leerkracht de leiding in de klas. Zorg dat je leerlingen niet over je heen lopen, maar wees ook niet te streng. Je moet dus een goed evenwicht zoeken tussen de ‘toffe’ en ‘strikte’ leerkracht zijn.
Maak voldoende contact met je leerlingen en geef hun inspraak in de lessen. Wat willen ze nog meer weten, welke oefeningen doen ze het liefst, … Laat hun weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen met problemen of voor extra uitleg. Als je leerlingen je vertrouwen én je gezag respecteren, kun je een positief klasklimaat creëren en het welbevinden van je studenten verbeteren.
-
Vergeet niet te genieten als leraar in opleiding
Lesgeven is voor veel leerkrachten een passie en je mag fier zijn op je (toekomstige) job! Want jij kunt echt het verschil maken voor jongeren. Jij ondersteunt studenten om hun kwaliteiten te ontwikkelen en hun talenten te ontdekken, waardoor je ze ziet groeien tijdens je stage of doorheen hun schoolcarrière. Vergeet dus zeker niet te genieten als je voor de klas staat, want jouw werkplezier straalt sowieso af op je leerlingen.