Duurzaamheid & diversiteit

Zet in op duurzaam onderwijs: zo geef je leerlingen volop kansen

By 21 april 2021oktober 1st, 2021No Comments

Via duurzaam onderwijs geef je leerlingen alle kansen om zich optimaal te ontplooien, zodat ze kunnen evolueren tot kritische burgers die op de hoogte zijn van wat er beweegt in hun omgeving en de ruimere samenleving. Maar wat is ‘duurzaam onderwijs’ precies? En hoe haal je het maximum uit iedere leerling? We geven graag een woordje uitleg.

Zet in op duurzaam onderwijs: zo geef je jongeren volop kansenDuurzaam onderwijs: op het ritme van de samenleving

Duurzaam onderwijs bereidt leerlingen voor op de toekomst. We leven in een maatschappij in beweging, dus moet ons onderwijs op hetzelfde ritme mee bewegen. De verwachtingen en sleutelcompetenties die leerlingen moeten verwerven, zijn anders dan pakweg twintig jaar geleden. Ook de onderwijsdoelen, de leermethodes en de leerstof zijn dus toe aan innovatie.

In het onderwijs van morgen wint intrinsieke motivatie aan belang, want leerlingen willen weten hoe de leerstof hen vooruithelpt en wat ze ermee kunnen doen in de praktijk. Iedere jongere moet ook de kans krijgen om zich optimaal te ontwikkelen en zijn volledige potentieel te benutten. Als leerkracht sta je dus voor enkele uitdagingen om tegemoet te komen aan de moderne leernoden.

Zoek verbinding tussen school en wereld

Om je leerlingen te begeleiden in hun evolutie tot kritische burgers, moet je verbinding zoeken tussen de school en hun leefwereld. Pas de leerstof ten eerste aan de tijd aan, en integreer bijvoorbeeld meer multimediatools in je klas. Maar toon leerlingen vooral het belang van wat je onderricht. Zo zullen ze gemotiveerder zijn om de leerstof te verwerken.

Leerstof in de echte wereld

Als leerkracht hoor je wel vaker de vraag “Waarom moeten we dat kennen?”. Maak leerlingen daarom meteen duidelijk hoe de leerstof hen helpt groeien in de maatschappij. Hiervoor kun je steunen op de onderwijsdoelen van het secundair onderwijs. Aardrijkskunde is bijvoorbeeld van belang omdat jongeren zich moeten kunnen situeren en oriënteren. Tijdens de lessen economie ontwikkelen ze inzicht in consumptiegedrag en welvaart, maar ze leren er ook kritisch omgaan met geld.

Een eigen mening vormen

Leerlingen moeten genoeg bouwstenen krijgen om een mening te vormen over wat er zich buiten de schoolmuren afspeelt. Burgerschap is dan ook een essentiële competentie. Betrek daarom de actualiteit en belangrijke maatschappelijke thema’s in je lessen, en laat studenten hierover met elkaar in dialoog gaan.

Zet in op gepersonaliseerd leren

De vooropgestelde competenties en leerdoelen zijn zeer breed. Om ervoor te zorgen dat je geen enkele leerling uit het oog verliest en iedereen dezelfde kansen krijgt, moet je als leerkracht de doelstellingen afstemmen op de individuele noden. Je hoeft daarvoor de traditionele vorm van onderwijs niet zomaar opzij te zetten, maar maak voldoende tijd en ruimte voor persoonlijke begeleiding.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in