Kritische geest

De Squid Game-hype in de klas: hoe ga je ermee om?

Heb jij de Netflix-serie Squid Game al gezien? Jouw leerlingen ongetwijfeld ook. Het is namelijk een enorme hype, en niet enkel bij jongeren. De thrillerserie doet de discussie over de invloed van mediageweld op kinderen weer aanwakkeren. Hoe ga je ermee om in de les?

Wat is Squid Game?

Voor wie nog niet bekend is met de laatste hype: Squid Game is een Zuid-Koreaanse thrillerserie waarin zo’n honderd mensen met schulden de kans krijgen om een smak geld te winnen, door traditionele kinderspelletjes zoals 1-2-3 piano en touwtrekken te winnen. Maar de spelletjes eindigen op een donkere manier: wie verliest valt af, en sterft.

Hoe komt Squid Game op de speelplaats terecht?

Squid Game is alomtegenwoordig online. Het thema leent zich namelijk goed voor TikTok-video’s en memes, en ook op sociale media raken jongeren er niet over uitgepraat. Hoewel de serie gericht is op kijkers vanaf zestien jaar, wordt ze ook veel bekeken door jongere kinderen. De kleurrijke kostuums en settings en de kinderspelletjes spelen hierin zeker een rol.

Maar de serie is minder onschuldig dan ze op het eerste gezicht lijkt. Het geweld maakt de grens tussen realiteit en fictie voor een kind onduidelijk. Op enkele scholen zouden Squid Game-spelletjes zelfs al uit de hand zijn gelopen en geleid hebben tot fysiek geweld. Ouders trekken nu aan de alarmbel.

squid game

Het effect van mediageweld op kinderen

Het effect van mediageweld op kinderen wordt al meer dan zestig jaar onderzocht. Een algemene conclusie is dat agressieve films, games en tv-programma’s kijken geweld in zekere mate normaliseert onder kinderen. Volgens onderzoek van het Nederlands Jeugd Instituut zou het vooral ‘kleine agressie’ zoals slaan, schoppen en pesten stimuleren. Het verband tussen mediageweld en zwaar crimineel gedrag onder kinderen is echter klein.

Hoe geef je Squid Game een plaats in je klas?

1. Geef Squid Game aandacht

Je leerlingen verbieden om naar Squid Game te kijken, werkt averechts en zal hun nieuwsgierigheid enkel aanwakkeren. Daarom is het beter om bepaalde scènes klassikaal te bekijken. Je leerlingen bevinden zich op dat moment in een veilige omgeving, waar er steeds plaats is voor een gesprek indien nodig.

2. Ga het gesprek aan

Gebruik de hype om een relevant onderwerp uit te lichten in de klas. Een serie zoals Squid Game kun je perfect linken aan het thema ‘omgaan met groepsdruk’. Kun jij ‘nee’ zeggen tegen een serie die iedereen kijkt, als je dat liever niet wil? Of gebruik Squid Game als bruggetje om je leerlingen mediawijs te maken, zodat ze in de toekomst beter voorbereid zijn.

3. Spreek over fictie en realiteit

Het verschil tussen fictie en realiteit is voor heel wat kinderen en jongeren niet altijd meteen duidelijk. Een grondige conversatie die erop wijst dat geweld nooit kan, ook al hebben ze het in een serie gezien, maakt hier echt het verschil.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in