Kritische geest

Duik de geschiedenis in met Kinderen van de Migratie

By 14 oktober 2021februari 25th, 2022No Comments

In het najaar van ’21  kon je op Canvas kijken naar ‘Kinderen van de migratie’, de prachtige opvolger van Kinderen van de kolonie, de Holocaust, het verzet en de collaboratie. ‘Kinderen van de migratie’ weet te ontroeren door de vele persoonlijke getuigenissen waarmee de geschiedenis van de naoorlogse migratie in België tot leven komt. Canvas en Uitgeverij VAN IN sloegen de handen in elkaar en bieden een gratis didactisch dossier bij de reeks aan, over dit belangrijk hoofdstuk uit de recente Belgische geschiedenis.

Kinderen van de migratie: onbekend, onbemind?

Over migranten en mensen met een migratieachtergrond wordt in onze samenleving veel gepraat. Er zijn talloze meningen over wie ze zijn, wat ze doen, en vooral wat ze ‘fout’ doen en wat ze zouden ‘moeten’ doen. Zelf komen mensen met een migratieachtergrond nog altijd maar zelden aan het woord. En hun geschiedenis is al helemaal onbekend bij het grote publiek. Dat is raar en pijnlijk, want wat mensen denken en doen en hoe ze zich voelen, wordt voor een flink deel mee bepaald door hun verleden en dat van hun familie.

Die onwetendheid is des te pijnlijker wanneer het over een groep mensen gaat: de arbeidsmigranten, die een enorme bijdrage hebben geleverd aan onze samenleving. Mensen die bovendien van bijzonder veel moed hebben getuigd door letterlijk alles achter te laten, zelfs hun taal, om in een totaal vreemd land helemaal van nul te beginnen. Daarom heeft Canvas Kinderen van de Migratie gemaakt. Om die mensen, en hun kinderen en kleinkinderen, eindelijk zelf hun geschiedenis te laten vertellen.

(Lees verder onder de foto)

Kinderen van de migratie

Beschikbaar als gratis dossier voor in de klas

‘Deze reeks zou in alle scholen moeten worden getoond.’ Het is een vaak gelezen reactie op sociale media. Canvas ging daarom op zoek naar een geschikte partner en vond die bij Uitgeverij VAN IN. Die engageerde zich om een kwaliteitsvol en gratis didactisch dossier rond de reeks uit te werken. De bundel is geen kant‐en‐klare lessenbundel, maar bevat didactische wenken waarmee je lessen kunt maken over de reeks Kinderen van de Migratie. De wenken zijn gegroepeerd in vijf modules. Het is aan jou als leerkracht om daar zinvolle keuzes in te maken. Je kunt ervoor kiezen om de lessenreeks in zijn geheel aan te bieden, een of meerdere modules te behandelen of er interessante vragen, fragmenten en werkvormen uit te plukken. Waar dat zinvol is, wordt een vorm van verbetersleutel aangereikt, maar je zult er niet overal een vinden.

Download het didactisch dossier

Tim Puttevils (Uitgeverij VAN IN): “We gaan doelbewust uitsluitend met de afleveringen van Kinderen van de Migratie aan de slag. Elke aflevering van de reeks is een parel en kun je makkelijk in een les verwerken. We beseffen dat bepaalde afleveringen en fragmenten geconfronteerd kunnen worden met ander materiaal, maar met die optie hebben we geen rekening gehouden.”

Op maat van de nieuwe eindtermen

De nieuwe eindtermen ‘historisch bewustzijn’ en ‘burgerschap’ vormden de wegwijzers bij het maken van de bundel en gaven inspiratie voor de didactische rode draad. De modules zijn echter bewust niet gekoppeld aan eindtermen. De keuzes die je als leerkracht maakt, bepalen in grote mate of je een bepaald onderwijsdoel nastreeft of niet. Meer nog, deze bundel bevat werkvormen waarmee je in elke graad mee aan de slag kunt.
De afleveringen en fragmenten die je nodig hebt om met deze vijf modules aan de slag te gaan, vind je in een bundel op Het Archief voor Onderwijs en blijft dus ook verder in de tijd beschikbaar.

Clem Robyns (Canvas): “We hopen dat het voor de gebruikers van deze lessenbundel een uitnodiging zal zijn om eens rond te kijken en aan hun klasgenoten, collega’s en vrienden te vragen: ‘wat is jouw verhaal?'”

 

 

Clem Robyns (eindredacteur Kinderen van de Migratie – Canvas), Tim Puttevils (uitgever geschiedenis Van In) en Cynthia Van der Meeren (leerkracht geschiedenis en praktijklector KU Leuven)

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in