Aanleren & evalueren

Handige tips voor ouders: Zo vermijd jij examenstress

Examenperiodes zijn stresserende weken in het secundair onderwijs. Niet alleen voor leerlingen, maar ook voor hun ouders. Wil je weten hoe je je blokkende zoon of dochter kunt helpen en motiveren? We geven je tips en advies, zodat examenstress geen kans krijgt bij jullie thuis. Veel succes!

Examentip 1: ken je kind, vermijd examenstress

Elk kind is anders en gaat op een andere manier om met stress. Leer je studerende zoon of dochter dus beter kennen. Ontdek de noden van je kind en kom te weten hoe je tijdens de examens ook efficiënt kunt helpen.

Examentip 2: leef mee met je kind

Tijdens de examens kan je kind alle steun gebruiken. Toon interesse en laat voelen dat het er niet alleen voor staat. Dat kan bijvoorbeeld door te volgen wanneer je kind welk examen heeft. Hang het examenrooster of de examenplanning op een centrale plaats in huis en vink af wanneer er een achter de rug is. Samen aftellen werkt motiverend. Maar let op: te betrokken of te controlerend zijn, werkt soms averechts. Ga als ouder zeker niet constant kijken of je kind effectief aan het studeren is. Dit leidt al snel tot frustratie bij je tiener.

examenstress

Examentip 3: geen cadeaus, maar aandacht

Beloof je kind op voorhand geen geschenken voor goede punten. Ook al lijkt dit misschien een goede manier van motiveren, je kind studeert zo voor de foute redenen. Geef in de plaats extra tijd, aandacht en bevestiging. Dat werkt stimulerender. Geef complimentjes na een goed examen en wordt niet meteen boos als je tiener een minder goed examen heeft afgelegd. Probeer in het laatste geval te ontdekken wat er precies fout liep. Was de materie te moeilijk? Was de hoeveelheid leerstof te groot? Zat de structuur van het vak niet goed? Bespreek dit later op het oudercontact met de leerkracht.

Examentip 4: blijf zelf rustig

Aan een gestresseerde ouder heeft je kind niets. Het zal je zoon of dochter alleen maar meer examenstress geven, wat dan weer tot minder goede prestaties leidt. Overhoor je tiener zeker niet onverwacht, want dat verhoogt het stressniveau. Je kind kan zelf het beste inschatten of het de leerstof onder de knie heeft of niet. Praat ’s avonds na het studeren over niet-schoolgerelateerde dingen. Doe iets leuks, speel een spel, kijk samen wat televisie of maak een wandeling. Zo maakt je tiener z’n hoofd leeg om daarna rustig te gaan slapen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in