Duurzaamheid & diversiteit

Earth School: introduceer duurzaamheid in je les

By 14 april 2021mei 31st, 2021No Comments

Hoe kun je onnodig waterverbruik tegengaan? Wat zijn de gevolgen van grootschalige boskap?
Duurzaamheid is een prominent thema dat ook kinderen intrigeert. Je leerlingen zitten ongetwijfeld nog met heel wat vragen over dit onderwerp. Introduceer daarom Earth School in je klas: een Engelstalige online omgeving vol leerzaam videomateriaal en leuke opdrachten, waarmee je leerlingen van 5 tot 18 jaar op een speelse manier bewust maakt van duurzaamheid en de kwetsbaarheid van de aarde. Meer weten? Je leest er alles over in dit artikel.

30 dagen op avontuur met Earth School

Het milieuprogramma van de Verenigde Naties, UNEP, ontwikkelde het lesprogramma Earth School samen met TED-Ed, de educatietak van TEDx. In dertig lessen leren jongeren over de aarde en duurzaamheid. Elke aflevering bestaat uit videomateriaal en een leuke quiz.

In totaal bundelden ruim dertig organisaties hun kennis in het online lesprogramma. Onder meer het Wereld Natuur Fonds, National Geographic en de BBC werkten mee aan Earth School. Je kunt er dus op vertrouwen dat alle informatie betrouwbaar en up-to-date is.

Op maat van kinderen en jongeren

De razend actuele onderwerpen die aan bod komen, zullen je leerlingen zeker bevallen. Ze ontdekken bijvoorbeeld uit welke materialen een smartphone bestaat, hoe wolken aan hun naam komen en hoe groot de oceaan eigenlijk is. Het lesprogramma richt zich op kinderen van 5 tot 18 jaar, maar omdat het platform volledig Engelstalig is, is het voor jongeren vanaf 10 jaar beter te begrijpen.

Duurzaamheid in de klas

Ook voor leerkrachten is Earth School zeer interessant. Digitale lesprogramma’s zoals Earth School passen perfect in het huidige onderwijs, want zowel in het lager als in het secundair onderwijs is de ontwikkeling van digitale competenties een belangrijke doelstelling. Bovendien is duurzaamheid een thema dat wereldwijd leeft, zeker onder jongeren – denk maar aan de Youth for climate-beweging. Met Earth School sla je dus twee vliegen in één klap: je geeft ICT een plaats in je klas, terwijl je leerlingen op een laagdrempelige manier bijleren.

Interesse? Je kunt alle dertig afleveringen bekijken via ed.ted.com/earthschool

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in