Aanleren & evalueren

Examens organiseren in het secundair onderwijs tijdens corona

By 28 mei 2021oktober 1st, 2021No Comments

Veilig lesgeven en examens laten doorgaan tijdens een pandemie is een hele kunst. Het vraagt veel organisatie en denkwerk van verschillende partijen. In dit artikel geven we tips om virusvrije examens te organiseren in het secundair onderwijs.

Examens tijdens corona: betrek leerkrachten en leerlingen

In je zoektocht naar oplossingen is het belangrijk om alle partijen te betrekken. Nodig leerlingenvertegenwoordigers en leerkrachten uit voor een constructief gesprek. Ga samen op zoek naar duurzame alternatieven voor een schriftelijk examen, zoals een mondeling (online) examen, een examenopdracht voor thuis, een digitaal meerkeuze-examen of een openboekexamen.

Goede strategie en heldere communicatie

Voor sommige examens lukt het misschien niet om een alternatief te voorzien. Zorg in dat geval voor een goede strategie en heldere communicatie. Breng personeelsleden, leerlingen en ouders op de hoogte van de maatregelen op school zodat er geen ruimte is voor misverstanden.

Wat kan de school doen?

Bij virusvrije fysieke examens komt heel wat kijken. Spreid de examens zo veel mogelijk en beperk de examenduur om te vermijden dat grote groepen lang in hetzelfde lokaal moeten zitten. Scheid bovendien de leerlingengroepen door verschillende starturen te voorzien.

Zorg voor een duidelijke logistieke strategie. De toegang tot de examenplaats gebeurt via eenrichtingsverkeer en gemarkeerde loopwegen. Leerlingen wachten voor hun examen bij voorkeur op voldoende afstand in openlucht. Na het examen verlaten de leerlingen onmiddellijk en individueel de locatie. Te weinig plaats in je school? Zoek alternatieve examenlocaties in overleg met het gemeente- of stadsbestuur, privéondernemingen of vzw’s. Zij hebben meestal extra ruimte ter beschikking.

Ontsmet en reinig de werkbladen en lokalen voor het examen, en neem ook het materiaal en de computers onder handen. Laat je leerlingen zo weinig mogelijk spullen uitwisselen.

Wat kunnen leerlingen doen?

Ook leerlingen spelen een belangrijke rol in het garanderen van een veilige, coronavrije examenomgeving. Zieke leerlingen blijven uiteraard thuis. Leerlingen verplaatsen zich bij voorkeur niet met het openbaar vervoer van en naar het examen. Zorg dat ze bij het binnenkomen van een lokaal steeds de handen kunnen wassen of ontsmetten. Het spreekt voor zich dat leerlingen voor, na en tijdens het examen een mondmasker dragen en voldoende afstand houden tot andere leerlingen en leerkrachten.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in