Aanleren & evalueren

Jeudboekenmaand: zo laat jij je leerlingen meer lezen

By 14 april 2021oktober 1st, 2021No Comments

Lezen is goed voor de ontwikkeling. Het bevordert het taalgevoel en de creativiteit, en laat je even ontsnappen aan de dagelijkse realiteit. Maar het lijkt vandaag soms moeilijk om je leerlingen met de neus weg van de smartphone en in de boeken te krijgen. In dit artikel ontdek je hoe je het leesplezier van je leerlingen kunt stimuleren.

  1. Een leuke leeshoek of goed gevulde schoolbibliotheek

    Als je boeken voorziet, zijn je leerlingen sneller geneigd om er eentje open te slaan. Richt een leuke leeshoek in en zorg dat je leerlingen ook buiten hun lesactiviteiten tijd hebben om tussen de boeken te vertoeven. Kies voor een uitgebreid en gevarieerd boekenaanbod en voorzie zowel fictie als non-fictie, in de meest uiteenlopende genres. Graphic novels, strips, manga of tijdschriften: door van alles uit te proberen, ontdekken leerlingen die nog niet veel leeservaring hebben wat hun favoriete genre is. Je kunt je leerlingen natuurlijk betrekken door hen te vragen welke boeken zij het liefst zouden lezen. Bekijk zeker eens de Boektoppers van Uitgeverij VAN IN, een interessante selectie verhalen op maat van je leerlingen.

  2. Digitaal lezen kan ook

    Een tablet of smartphone ziet er voor de meeste leerlingen heel wat aantrekkelijker uit dan een boek. Maar dat hoeft niet per se slecht nieuws te zijn. Je kunt die liefde voor technologie namelijk naar je hand zetten en digitaal lezen op een e-reader introduceren. Zo’n e-reader verlaagt de leesdrempel en is enorm gemakkelijk in gebruik. Je past in enkele klikken de lettergrootte en de helderheid op je toestel aan.

  3. Integreer boeken in je lesinhoud

    Vertel je leerlingen over boeken: je enthousiasme werkt vast aanstekelijk. Dit moet zeker geen uren van je lestijd in beslag nemen. Je laat het boek zien, stelt het kort voor en leest een klein stukje voor. Zo maak je je leerlingen nieuwsgierig naar hoe het verder verloopt of wat een personage nog zal meemaken. Je kunt ook boeken promoten door ze aan je lesinhoud te koppelen. Je leerlingen kaderen en onthouden via een leesboek op een leuke manier moeilijke leerstof. Geef je leerlingen achteraf tijd om te praten over hun ervaring met het boek. Want … het is minstens even belangrijk om over boeken te spreken dan ze te lezen!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in