Duurzaamheid & diversiteit

4 tips voor goede ouderbetrokkenheid op school

By 7 september 2021september 29th, 2021No Comments

Ouderbetrokkenheid speelt een onmisbare rol in de schoolloopbaan van een kind. Betrokken ouders stimuleren hun zoon of dochter om goed hun best te doen en dragen bij aan een leukere schoolervaring. Er zijn verschillende manieren om ouders nauwer te betrekken bij het leerproces van hun kind. Lees even mee.

1. Betere ouderbetrokkenheid begint met een strategie

Een engagementverklaring is deel van het schoolreglement met als doel de ouderbetrokkenheid te vergroten. Het bevat afspraken tussen school en ouders over oudercontacten, regelmatige aanwezigheid en individuele leerlingenbegeleiding. Zo’n document is een goed begin, maar het is zeker niet genoeg. Om ouders te betrekken in het leerproces van hun zoon of dochter, heb je een goed doordachte strategie nodig. Bij het vastleggen van dat plan van aanpak breng je het best zo veel mogelijk partijen samen. Gebruik je eigen expertise en die van andere leerkrachten, maar laat ook zeker enkele ouders hun zegje doen.

2. Zorg voor goede oudercommunicatie

Communiceer helder over de rol van ouders binnen de schoolwerking en het leerproces van hun zoon of dochter. Ouders en leerkrachten zijn hier evenwaardige partners. De leerkracht neemt de inhoudelijke rol voor z’n rekening en voorziet duidelijke informatie en opdrachten. De ouders hebben een ondersteunende rol op het vlak van planning en opvolging. Het is belangrijk dat je ouders niet verliest in dit proces. Voorzie daarom ruimte voor feedback(momenten). Wanneer ouders zich gehoord voelen, creëer je namelijk een nauwere ouderbetrokkenheid.

(Lees verder onder de foto)

ouderbetrokkenheid

3. Bereik iedereen

Zorg dat je iedereen aan boord krijgt en houdt, ook moeilijk bereikbare ouders. Hanteer hierbij altijd een voorzichtige, open houding en luister in de plaats van onmiddellijk te beschuldigen. Je kunt op een heel laagdrempelige manier contact zoeken. Maak telefonisch contact, gebruik apps zoals WhatsApp of organiseer, bijvoorbeeld, een digitaal spreekuur. Ouders kunnen elke week op een vast tijdstip bij de leerkracht terecht met hun zorgen of feedback. Zorg er hier wel voor dat alle ouders toegang hebben tot de juiste tools. Ontdek de noden van deze ouders en speel een ondersteunende rol.

4. Geef ouders praktische tips

Veel ouders weten niet altijd hoe ze het leerproces van hun zoon of dochter nu het best opvolgen. Geef ouders daarom praktische tips, zodat ze ook thuis kunnen helpen. Leer hun bijvoorbeeld hoe ze samen met hun kind een goeie planning met realistische studie-en rustmomenten opstellen. Ook emotionele ondersteuning is belangrijk. De overschakeling van fysiek naar online les valt veel leerlingen zwaar. Met het juiste advies houden ouders de vinger aan de pols. Geef als ouder ten slotte het goede voorbeeld. Zien lezen, doet lezen, bijvoorbeeld. Door als ouder geregeld een boek in de handen te nemen, prikkel je je kind om zelf ook meer te lezen.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in