Aanleren & evalueren

Zo volg je het leerproces van je leerlingen op afstand

By 26 augustus 2021september 29th, 2021No Comments

Het leerproces van je leerlingen op afstand opvolgen is niet evident. Taken, toetsen en huiswerk lijken de meest voor de hand liggende manieren. Maar garanderen dat je leerlingen niet spieken of valsspelen tijdens een online evaluatiemoment is een uitdaging. Gelukkig zijn er andere manieren om het leerproces beter op te volgen. We doen drie suggesties.

1. Communicatie tussen collega’s

Als leerkracht heb je geen volledig beeld van het leerproces van je leerlingen. Daarom is overleg met collega’s zo waardevol. Je zorgt voor een efficiënte informatieoverdracht en gaat dieper in op elke leerling. Ook op klassenraden kun je een totaalbeeld krijgen.
In een school sta je er nooit alleen voor. Heb je moeite om het leerproces van je leerlingen op afstand te volgen? Vraag dan je collega’s om raad. Iedereen heeft namelijk z’n eigen manier van opvolgen.

Leerproces

2. Voorzie individuele contactmomenten

Zit als klastitularis maandelijks even online samen met je leerlingen. Dit is een laagdrempelige manier om problemen aan te kaarten of om gewoon te weten te komen hoe het met je klas gaat. Gebruik dit contactmoment ook om feedback te vragen. Gaan je lessen te snel? Vindt je klas een bepaalde lesmethode of tool onhandig of moeilijk in gebruik? Die inzichten pas je toe op je onlinelessen.

3. Volg het leerproces thuis op: schakel ouders in

Niemand die zo dicht bij je leerlingen staat als hun ouders. Als je hen bereikt, krijg je een totaalbeeld. De ouderbetrokkenheid verbeteren kan op verschillende manieren , maar vereist vooral een doordachte strategie. Zo bereik je iedereen en maak je ouders duidelijk welke rol zij kunnen spelen in de schoolcarrière van hun kind. Betrokken ouders stimuleren hun kinderen om goed hun best te doen en zorgen daarnaast voor een leukere schoolervaring.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in