Innovatie & modernisering

Welke online tools zijn ook bij contactonderwijs blijvers?

By 21 april 2021september 29th, 2021No Comments

Tijdens het verplichte afstandsonderwijs ontdekten heel wat leerkrachten en scholen handige tools om het online lesgeven te vergemakkelijken. Want digitale lessen vereisen meer interactie, zodat ze geen eenrichtingsverkeer worden en de leerlingen geboeid blijven. Ook bij contactonderwijs vormt een multimediale lesmethode een meerwaarde. Je vindt namelijk een interessante digitale tool voor elke stap in de leercyclus — doceren, opsteken, oefenen en beoordelen. Wij lichten enkele online hulpmiddelen uit die je ook in de fysieke lessen zult blijven gebruiken.

Welke online tools zijn ook bij contactonderwijs blijvers?

  1. Doceren: Edpuzzle voor ondersteunend beeldmateriaal

    Als leerkracht weet je het al langer: video’s gebruiken in je lessen wérkt. Beeldmateriaal trekt de aandacht van je leerlingen, blijft vaak beter hangen en ondersteunt je lesinhoud op een leuke manier – tenminste, als je het goed aanpakt en video’s toont die perfect aansluiten bij de leerstof. Daarvoor kun je Edpuzzle inschakelen, een tool waarmee je eenvoudig zelf interessante video’s maakt. Je kunt bestaand beeldmateriaal inkorten en commentaar, vragen of geluid toevoegen. Toon de video’s in de les of geef ze op als huiswerk. Nog een voordeel? Als docent volg je eenvoudig op wie het materiaal gebruikt heeft en hoe er gescoord werd. Zo hou je altijd de vinger aan de pols.

  2. Opsteken: meer enthousiasme dankzij Kahoot

    Kahoot is een van de populairste onderwijsapps van vandaag. Met deze tool stel je in een-twee-drie leuke quizzen op waaraan je leerlingen gelijktijdig kunnen deelnemen. Je kiest uit meerkeuzevragen of juist/fout-stellingen. Beantwoord de student de vraag juist, dan klimt hij of zij een plekje omhoog. Kahoot zorgt voor extra enthousiasme en een gezonde competitiegeest in jouw klasomgeving, zowel fysiek als online. Je studenten leren op een actieve manier bij en zullen de leerstof beter onthouden. En ook als docent haal je er voordeel uit. Kahoot is namelijk het ideale hulpmiddel om bij een nieuw thema de voorkennis van je leerlingen in te schatten of aan het einde van de les te controleren of iedereen mee is.

  3. Oefenen: leerstof herhalen met Quizlet

    Quizlet is al wel een tijdje bekend in de onderwijswereld. Vooral taalleerkrachten zijn fan en fervent gebruiker van deze online tool. Het is hét leermiddel om woordenlijsten, definities of feitelijke kennis te herhalen. Je leerlingen maken zelf oefenlijsten of jij zet ze als docent voor hen online. Je klas kan naar hartenlust oefenen en jij blijft op de hoogte van wie zijn best doet en hoe er gescoord werd. Quizlet kun je zonder problemen integreren in je lessen of als huiswerk opgeven.

  4. Beoordelen: interactieve oefeningen met Bookwidgets

    Ook Bookwidgets is een toegevoegde waarde bij contactonderwijs. Met deze online tool maak je interactieve oefeningen, zoals flashkaarten, een quiz, een kruiswoordraadsel, een memoryspel en een tijdlijn waarop leerlingen gebeurtenissen moeten plaatsen. Bookwidgets gebruik je om je studenten extra te laten oefenen, maar ook om hun kennis te testen en te beoordelen. Het allerhandigste aan deze tool is dat je opdrachten en toetsen meteen verbeterd worden.

Ontdek nog meer online tools

Het is duidelijk dat online tools zeer interessant zijn om je lessen interactiever te maken en je leerlingen meer te betrekken. Wil jij multimediale middelen inzetten om je lessen ook bij contactonderwijs te verrijken? Blader door dit overzicht van leuke digitale tools en ontdek welke het best passen bij jouw lesmethode.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in