Innovatie & modernisering

Afstandsonderwijs via Microsoft Teams: 4 praktische tips

By 27 september 2021oktober 12th, 2021No Comments

Corona verplichtte ons tot afstandsonderwijs en heel wat scholen zullen er ook in de toekomst aan vasthouden. Microsoft Teams is een nuttige tool bij dat afstandsleren. Maar ken je alle functies en mogelijkheden al? We geven je vier praktische tips.

1. Groepswerk via breakout rooms

Via Microsoft Teams kun je in kleine groepen werken met breakout rooms. Je zet je leerlingen aan het werk in aparte vergaderruimtes en stelt eventueel een tijdslimiet in. Is de tijd om, dan sluiten de breakout rooms en keert iedereen automatisch terug naar de algemene Teams-meeting. Je leerlingen hoeven dus niet fysiek samen te zijn om in groep aan een taak te werken.

2. Video uitschakelen van een leerling of klas

Wil je vermijden dat iedereen tegelijk begint te praten of dat er ongewilde reacties komen? Demp dan de microfoon van één of meerdere deelnemers. Als organisator kun je zelfs de camera’s van je leerlingen uitschakelen. Dat is bijvoorbeeld interessant als je een opname wil maken, maar de privacy van de studenten wil beschermen.

(Lees verder onder de foto)

Afstandsonderwijs

3. Leerlinggesprekken of oudercontact inplannen

Verloopt het oudercontact digitaal of wil je een-op-een iets bespreken met je leerlingen? Via Microsoft Bookings plan je deze afspraken eenvoudig in. Jij geeft aan wanneer je beschikbaar bent en anderen boeken een tijdsslot. Zo hoef je niet heen en weer te mailen of bellen om de puzzel te leggen. Natuurlijk kun je deze tool ook gebruiken voor offline meetings.

4. Aanwezigheidslijst downloaden na je les

Het is soms moeilijk om bij afstandsonderwijs te checken wie nu precies aanwezig is tijdens je online les. Gelukkig kun je na de Teams-vergadering een aanwezigheidslijst downloaden. Dat document toont niet alleen wie erbij was, maar ook wanneer je leerlingen toekwamen in de meeting en weer vertrokken. Op dezelfde online plek vind je trouwens de gedeelde presentaties en bestanden, en gemaakte opnames.

Meer online tools voor contact- en afstandsonderwijs

Op zoek naar meer digitale hulpmiddelen voor afstandsonderwijs én fysieke lessen. Ontdek nóg vier handige online tools voor een multimediale lesmethode.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Steeds het meest interessante nieuws over het onderwijs in je mailbox.

Schrijf me in